Start » Det sovande folket

Det sovande folket

Det sovande folket är en bok skriven av Fredrik Reinfeldt som gavs ut av Moderata Ungdomsförbundet 1993. Året innan boken skrevs hade han tagit över som ledare och ville försöka föra in partiet på en mer konservativ väg. I boken Det sovande folket sammanfattar Reinfeldt sina egna visioner för partiet efter sina två första år i riksdagen. Det kan vara svårt att få tag på boken, då den varken kommit i nytryck eller finns på många bibliotek. Det kanske beror på att det inte är en bok utan mer kan betraktas som en samling av texter. I första kapitlet presenteras bland annat en 28-årig man som dött ”välfärdsdöden”.

Det sovande folket fortsätter med att Reinfeldt uttrycker sina tankar och reflektioner över vår samtid och den politiska bilden. I hans värld har Sverige blivit försoffat och allt, till och med vädret, kontrolleras av staten. Ingen orkar längre laga eller äta mat, istället tar vi ett piller som håller oss vid liv medan vi tittar på tv i vårt känslolösa samhälle. Boken kritiserar Socialdemokraterna och deras ledning av landet. Den avlidnes pappa väljs in i ett hemligt sällskap som ska störta makten. Som läsare får vi även följa den unga kvinnan Johanna som under en dag skriver ner sina upplevelser i en dagbok.

Det sovande folket och orättvisor

Johanna i Det sovande folket lever ett händelserikt liv som visar att det går att förändra genom aktiva val. Oavsett om det handlar om att äta fullkornsbröd eller fundera över Spaniens inställning till EG, det som senare blev EU. I bokens sista kapitel skriver Reinfeldt om sig själv och vad han åstadkommit som då 28-årig ung man i Stockholm. Han skriver om hur han medverkade i insamlingar till svältande barn i Afrika och ser detta som en möjlighet att det går att förändra världen och orättvisor. Mona Sahlin har rekommenderat boken för att förstå den borgerliga ideologin och 2013 blev den åter aktuell som teaterpjäs.

Det sovande folket är en bok av Fredrik Reinfeldt